Basisrecept tomatensaus

Naast koken vind ik het heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Gelukkig wonen we landelijk en hebben we een ruime tuin. Naast een siertuin met felgekleurde bloemen en planten hebben we ook een moestuin. Dit jaar heeft mijn zoon de helft van het stukje grond in beheer voor zijn maïsplanten en aardappelen en de andere helft mag ik gebruiken. Courgettes, wortelen, sla, koolrabi, komkommers, sperziebonen en tomaten.
Tomaten in alle soorten en maten
Ik ben een groot liefhebber van tomaten en probeer graag nieuwe soorten uit. Vorig jaar was een rampzalig jaar voor onze moestuin. Er was een slakkeninvasie waardoor bijna alle planten werden opgegeten. Gelukkig kreeg ik van een aardige buurman tomatenplanten en kon toch nog genieten van tomaten uit eigen tuin.
Dit jaar pakte ik het anders aan. Via internet bestelde ik acht verschillende soorten heirloom tomatenzaden. Heirloom tomaten zijn oude rassen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ik kocht van alles wat: cherrytomaten, vleestomaten, pruimtomaten, snoeptomaatjes.
Mijn man monteerde binnen een led lamp voor mij die dienst deed als groeilamp voor de tomatenplanten en ik ging aan de slag met zaaien. Te vroeg, want ik was enthousiast om te starten. Ik zaaide begin maart en midden april had ik twintig tomatenplanten binnen staan die groot genoeg waren om uit te planten, maar nog een maand binnen moesten blijven totdat de kans op nachtvorst om was.
Midden mei heb ik de tomatenplanten in de tuin geplant. Twaalf planten, de rest gaf ik weg. Begin juli plukten we de eerste tomaten en nu is het niet meer bij te houden. Vorige week plukte mijn dochter wel vier kilo tomaten, waar ik onder andere geroosterde tomatensoep mee maakte. En nu hangen er weer evenveel tomaten te wachten om geplukt en gegeten te worden.
Tomatensaus

De toestroom van tomaten is groter dan dat we het op kunnen eten, dus maak ik er tomatensaus van. Op zolder staat een hele voorraad glazen potten die dankbaar worden gebruikt om de saus in te bewaren.
Dit recept is geen klassieke tomaten passata, want er gaat meer in dan alleen tomaten. Het is een tomatensaus die je als basis kunt gebruiken voor bijvoorbeeld soepen, pasta- of pizzasaus. Ideaal om op voorraad te hebben!

Basisrecept tomatensaus
Ingrediënten
- 4 kilo rijpe tomaten
- 3 uien
- 6 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 theelepels paprikapoeder
- 3 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel basilicum
- 1 eetlepel oregano
- 2 takjes verse tijm
- peper en zout naar smaak
Zo maak je het
- Bekleed de bakplaat met bakpapier. Voor deze hoeveelheid tomaten had ik twee bakplaten nodig
- Verwarm de oven voor op 190 ℃ (hetelucht). Wil je boven- en onderwarmte gebruiken, zet dan je oven op 200 ℃
- Halveer de tomaten en leg ze met de opengesneden kant naar boven op de bakplaat
- Snijd de uien in grove stukken, pel de knoflook en verdeel ook deze over de bakplaat
- Besprenkel alle groenten met olijfolie en de (gerookte) paprikapoeder, basilicum, oregano en tijm
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Zet de bakplaat in de oven en laat alles ongeveer 60 minuten roosteren. De tomaten verschrompelen een beetje en de groenten krijgen een donker gekleurde rand
- Als de tomaten geroosterd zijn, doe je alles in een ketel. Pureer tot een gladde saus met een staafmixer
- Als je de tomatensaus nog te dun vindt, breng je deze aan de kook. Laat dan op een laag vuur zachtjes inkoken tot de gewenste dikte
- Terwijl de tomatensaus inkookt tot de gewenste dikte, kun je de glazen potten/flessen schoonmaken/steriliseren. Ik doe dit op de volgende manier:– Was de glazen potten/flessen en de trechter goed af in een sopje met heel heet water– Verwarm een oven op 160 ℃ boven- en onderwarmte en zet de glazen potten/flessen erin. Laat ze 15 minuten in de oven staan– Ondertussen breng je in een pannetje een bodem water aan de kook. Hierin laat je de deksels koken tot gebruik
- Haal de glazen potten/flessen uit de oven en vul ze met de tomatensaus. Gebruik hiervoor een trechter en zorg daarbij dat je de binnenkant niet meer aanraakt
- Draai de schroefdeksel er stevig op en zet eventueel op zijn kop. Door de hete tomatensaus trekt de deksel vacuüm.