Pruimengebak met kaneel en amandelen

Gebaksbord met pruimengebak. Ernaast liggen drie paarse pruimen

Het is weer de tijd van het jaar dat er verse pruimen in de winkels liggen. Of rijp aan een boom hangen. De oom en tante van mijn man hebben naast hun huis een fruitboomgaard met een groot aantal pruimenbomen. Iedereen in de familie is welkom om er pruimen te komen plukken. Ook wij kregen kilo’s pruimen.

Mijn verjaardag was een paar dagen later en ik maakte van een deel van de gekregen pruimen een heerlijk pruimengebak op de bakplaat. Ik ben sowieso fan van gebak van de bakplaat, vooral als er een feest is. Er gaan heel veel stukken gebak uit. En als er gebak overblijft, kun je dit invriezen. Hier gaat alles meestal tot de laatste kruimel op!

Bakplaat met vers gebakken pruimengebak

Ik durf te stellen dat dit het allerlekkerste pruimengebak is dat ik tot nu toe heb gegeten. Het is geen gebak voor de calorieëntellers onder ons, want er gaat best veel suiker in, maar laat dit je niet tegenhouden om het te maken. Een kleiner stukje is net zo lekker! Een overheerlijke gebak met pruimen, weer eens wat anders dan de traditionele pruimenvlaai.

Bakplaat met vers gebakken pruimengebak

Pruimengebak met kaneel en amandelen

Een heerlijk zoet zomers gebak met pruimen, kaneel en een topping van geschaafde amandelen. Je maakt meteen een hele bakplaat vol, dat wordt smullen geblazen!
Printen Pinterest
Voorbereidingstijd:25 minuten
Bereidingstijd:40 minuten
Rijstijd:1 uur 30 minuten
Totale tijd:2 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 1 bakplaat

Ingrediënten

  • 1250 gram verse pruimen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • 20 gram boter
Gistdeeg
  • 500 gram patentbloem
  • 80 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 70 gram boter
  • 220 milliliter melk lauwwarm
  • 1 ei
  • 7 gram gedroogde gist
  • mespuntje zout
Kaneelpudding
  • 200 milliliter melk
  • 50 milliliter slagroom
  • 1 eigeel
  • 20 gram maïzena
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
Amandeltopping
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 30 gram boter

Zo maak je het

Gistdeeg bereiden

  • Zorg dat alle ingrediënten voor het gistdeeg op kamertemperatuur zijn voordat je begint
  • Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is
  • Doe alle ingrediënten voor het gistdeeg in een kom en kneed met behulp van een keukenmachine of mixer tot een soepel deeg
  • Dek het deeg af met een (thee)doek of plastic folie en laat het circa 60 minuten rijzen op een warme plek

Kaneelpudding maken

  • Doe de melk in een pannetje samen met de slagroom, het eigeel, de kristal- en vanillesuiker, de maïzena en het kaneelpoeder
  • Meng met een garde totdat het een glad geheel wordt
  • Verwarm het mengsel rustig en onder voortdurend roeren. Langzaam dikt de massa in tot een pudding
  • Dek af met plastic folie en zet weg tot gebruik

Gebak opbouwen

  • Ontpit en halveer de pruimen
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Rol het gistdeeg uit ter grootte van je bakplaat en leg deze op de beklede bakplaat
  • Maak met de achterkant van een koffielepel kleine kuiltjes in het deeg. Hier komen straks de pruimen in
  • Smelt 20 gram boter en gebruik en smeer de kuiltjes in met de gesmolten boter
  • Verdeel ook de kaneelpudding over de kuiltjes. Ik gebruikte ongeveer een koffielepel per kuiltje
  • Doe in ieder kuiltje een gehalveerde pruim, met de schil naar beneden
  • Mix de suiker en het kaneelpoeder door elkaar en bestrooi elke pruim met een laagje kaneelsuiker

Amandeltopping maken

  • Smelt de boter (zie ingrediënten topping) en doe hier de geschaafde amandelen, vanillesuiker en suiker bij
  • Roer goed door elkaar en verspreid de amandeltopping over het pruimengebak

Afbakken

  • Laat het pruimengebak nu nog een half uurtje rusten. Het deeg rijst nog en de pruimen zullen een beetje in het deeg zakken
  • Verwarm de oven voor op 190 ℃ boven- en onderwarmte
  • Bak het pruimengebak goudbruin in ongeveer 30 tot 40 minuten
  • Haal het pruimengebak uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen
  • Haal het pruimengebak van de bakplaat en doe het in een gebaksdoos. Zo kan het sap dat uit de pruimen is gelopen niet in het deeg trekken
  • Laat volledig afkoelen in de gebaksdoos zonder deksel. Als het gebak helemaal is afgekoeld, kan de deksel erop

Dit vindt je misschien ook lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vindt je van dit recept?