Preistamppot met spekjes

Witte kom met preistamppot met spekjes, gele paprika en blokjes gekookt ei

Het wordt weer kouder buiten. Dat betekent dat er weer vaker stamppot op het menu staat bij ons thuis. Zuurkoolstamppot en boerenkoolstamppot wisselen elkaar regelmatig af. Hutspot daarentegen maak ik niet vaak, omdat ik dat zelf echt niet lekker vind.

Als ik eens zin heb in een andere stamppot, maak ik deze preistamppot met spekjes. Jaren geleden at ik voor de eerste keer preistamppot bij mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder kan deze heerlijk bereiden. Dit is een variatie op haar recept.

Door de toevoeging van spekjes, gele paprika en gekookt ei krijgt je een super lekkere combinatie van smaken. Gewoon een keer proberen!

Witte kom met preistamppot met spekjes, gele paprika en blokjes gekookt ei

Preistamppot met spekjes

Een smeuïge stamppot met prei, paprika, gekookt ei en spekjes
Printen Pinterest
Voorbereidingstijd:15 minuten
Bereidingstijd:25 minuten
Totale tijd:40 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten

Voor de aardappelpuree
  • 1250 gram kruimige aardappelen
  • klont boter
  • melk
  • snufje peper
  • snufje nootmuskaat
Voor het preimengsel
  • 125 gram spekblokjes of -reepjes
  • 2 stengels prei
  • 1 gele paprika
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen en snijd eventueel in even grote stukken
  • Vul een ketel met water en breng aan de kook (eventueel met een beetje zout). Voeg de aardappelen toe en kook ze circa 25 minuten gaar
  • Vul een pan met water en breng aan de kook. Kook de eieren hard in circa 12 minuten. Laat ze schrikken onder koud water, dan kun je ze dadelijk gemakkelijker schillen
  • Snijd de prei in ringen en spoel goed af met water. Snijd de gele paprika in blokjes
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes goudbruin op middelhoog vuur
  • Voeg de prei en gele paprika toe en bak mee totdat de prei geslonken is. Zet op een laag pitje totdat je de puree hebt gemaakt
  • Giet de aardappelen af
  • Voeg een flinke klont boter, peper, nootmuskaat en een scheut melk toe. Stamp de aardappelen fijn en blijf beetje bij beetje melk toevoegen totdat je een smeuïge puree hebt
  • Doe het preimengsel erbij en roer goed door de aardappelpuree
  • Schil de gekookte eieren en snijd in kleine blokjes
  • Voeg de in blokjes gesneden eieren toe en roer door de stamppot

Dit vindt je misschien ook lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vindt je van dit recept?